کنترل علف های هرز با استفاده از مالچ
با توجه به اینکه علف های هرز بدلیل رقابت با گیاهان زراعی برای عوامل محیطی و نهاده ها،موجب کاهش کیفیت و کمیت محصول می شوند که می توانند مشکل ساز باشند. مبالغ هنگفتی که هر ساله کشاورزان صرف کاهش اثرات سوء علف های هرز متحمل می شوند نشانگر اهمیت این موضوع است.
هزینه سنگین تهیه و مصرف سموم سبب شده کشاورزان کمتر از این مواد استفاده کرده و با استفاده از روشهای مناسب و کم هزینه بتوانند سود خود را افزایش دهند و با توجه به اینکه امروزه آلودگی های زیست محیطی و از جمله آلودگی های آبهای سطحی و زیر سطحی توسط علف کش ها یکی از مهمترین مسائل مورد توجه بشر می باشد.
کنترل علف هرز یکی از جنبه های مهم تولید در هر نظام کشاورزی است.
ادامه مطلب=>
معایب علف کش ها و کودهای شیمیایی
۱-مشکلات زیست محیطی
۲-از بین رفتن پوشش گیاهی و در نتیجه فرسایش خاک
۳-مسمومیت برای انسان در حین کاربرد
۴-باقیماندن بقایای علف کش در پیکره گیاهی باعث از بین رفتن حیوانات علف خوار که از آن گیاه استفاده کرده اند می شود.
خطر!!!
از طرف دیگر مصرف مداوم یک علف کش و یا علف کش هایی با نحوه عمل یکسان باعث ایجاد فشار انتخابی بر فلور علف هرز گردیده است. و در نتیجه سبب تغییر فلور، کاهش تراکم گونه های حساس و غالبیت گونه های مقاوم علف های هرز شده است. بنابراین، استراتژی های غیر شیمیایی مورد توجه روز افزونی قرار گرفته اند.
که آفتاب دهی و استفاده از مالچ های مختلف و دوددهی یک روش غیر شیمیایی برای کنترل علف های هرز در راستای نیل به اهداف کشاورزی پایدار است. و با استفاده از انرژی خورشیدی به صورت بسیار ساده و بدون صرف هزینه های عمده میتوان نسبت به کاهش جمعیت علف های هرز و قارچ های خاکزاد اقدام نمود.
کلمه مالچ در انگلیسی به معنای پوششی است. مالچ، به هر گونه پوشش از قبیل مواد آلی مانند اه و کلش برنج، برگ گیاهان و مواد مشابه بر سطح خاک اطلاق می شود ، ولی امروزه به مواد طبیعی یا مصنوعی که بتوانند پوشش محافظتی روی زمین ایجاد کنند نیز مالچ گفته می شود.
هر ماده ای که کدر بوده و یا به اندازه کافی ضخیم باشد تا جلو نور را بگیرد،نسبتا ارزان باشد و کار کردن با آن نیز ساده باشد مالچ محسوب می شود. از مواد گیاهی همچون کاه و کلش، خاک اره، تکه های چون و علف های درو شده می توان به عنوان مالچ استفاده کرد .
مالچ ها انواع متفاوتی دارند که شامل مالچ زنده، بقایای مواد آلی و غیر آلی می باشند.
معدنی – شیمیایی – بیولوژیکی
مالچ های پلی اتیلن سال های مدیدی است که در عرصه های کشاورزی به خصوص در زمینه سبزی کاری کاربرد زیادی داشته اند.
استفاده از مالچ های پلی اتیلن برای اولین بار در ژاپن و در دهه ۱۹۶۰ میلادی مطرح شد و خیلی سریع به اروپا و آمریکا گسترش یافت.
روش کار
مراحل آفتاب دهی
۱-آماده سازی خاک: مانع بلند شدن پلاستیک از سطح
۲-آبیاری خاک(افزایش حرارت)
۳-کندن شیار یا گودال
۴-پوشاندن خاک
۵-برداشت پلاستیک و کاشت
مزایای مالچ
مانع فیزیکی در برابر جوانه زنی بذور علف های هرز
هدایت سریعتر آب باران و آب آبیاری به پای بوته
افزایش کارایی مصرف عناصر غذایی
کاهش هزینه ی کنترل علف های هرز
افزایش کارایی مصرف آب (مهمترین)
کاهش شست و شوی مواد معدنی و مواد آلی خاک
کاهش آلودگی زیست محیطی
افزایش جذب املاح توسط ریشه ی گیاهان(به علت افزایش درجه حرارت خاک)
افزایش دمای خاک با ایجاد حالت گلخانه ای
افزایش دما باعث از بین رفتن جمعیت بذور علف های هرز، قارچهای خاکزی، ویروس ها و سایر عوامل بیماری زا می شود بطوری که در دمای ۵۰ درجه سانتی گراد قارچ های آبزی و برخی اوومیست ها می میرند. در درجه حرارت ۷۲ – ۶۰ درجه اغلب قارچ ها و باکتری های بیماری زا، کرم ها، هزارپایان و حلزون ها و در دمای ۸۲ درجه بیشتر علف های هرز، باکتریها و ویروس ها از بین می روند.
کاهش دمای زیر مالچ(کاغذ)
مزایای مالچ
کاهش استفاده از سموم و علف کش ها
جلوگیری از تلفات آبی در فواصل بین دو گیاه
جلوگیری از هدر رفت آب توسط علف های هرز
کاهش تعداد دورهای آبیاری
کنترل رسوبات و کاهش سریع رواناب
افزایش بقایای خاک(تجزیه ی کاغذ و وجود کلش در سطح خاک)
افزایش فعالیت میکروارگانیسم های خاک (افزایش حاصلخیزی خاک)
دفع شته ها و حشرات و بیماری های ویروسی(مالچ رنگی)-با انعکاس نور
افزایش کارایی مصرف آب
کاهش فرسایش آبی بادی خاکی
کاهش مدت کار در مرحله ی داشت و زودرسی محصول(افزایش درآمد کشاورزان به علت نوبرانه بودن محصول)
بهبود کیفیت مواد غذایی و افزایش عملکرد محصول زراعی